Valokuvataidenäyttely ”The Final Cut”

Tapio Haapalahti (Kurikka)
Esillä: 11.4. – 1.7.2022 (arkisin klo 10:30 – 15:00)
Galleria Kurikan Wanha Asema
Näyttelyn viralliset avajaiset: 15.5.2022, klo. 12:00 – 16:00.

Tapio Haapalahti
Kuva: Markku Lilja

Kurikassa nykyään vaikuttava valokuvataiteilija (VAT) Tapio Haapalahti tuo 60v juhlanäyttelyynsä ”The Final Cut” kolme erillistä kuvasarjaa. ”Deep In To The Härmä”, ”Dash of salts on paper” ja ” Free Banksy”. Teossarjat antavat kuvan taiteilijan lähes 45 vuotta kestäneen valokuvaaja / valokuvataiteilijan uran, varsin omintakeiseksi muokkaantuneesta tyylistä. Teossarjoissa yhdistyy 1800-luvun lopun valokuvausperinne, perinteisen mustavalko henkilökuvauksen kautta, aina postmodernin abstraktiseen, digitaaliseen valokuvataiteeseen.
Näyttely koostuu noin 50 erillisestä teoksesta.

”Deep In To The Härmä”
On valokuvausprojekti joka toteutettiin hyvin tiiviillä aikataululla 7/2021-3/2022 välisenä aikana. Projektiin kuvattiin aitoja Etelä-Pohjanmaalla vaikuttavia henkilöitä omana ”arki” persoonanaan, ilman maskeerausta tms. valmistautumista kuvaan. Valokuvat toteutettiin perinteisin analogisin valokuvausmenetelmin 13x18cm mustavalko laakafilmille, joista tehtiin näyttelyvedokset (märkävedoksia ja printtejä). Projektin kuvauksiin osallistui n. 150 henkilöä, joista lopulta valikoitui esillä oleva näyttelysarja.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on MALLI_DITTH.jpg

”Dash of salts on paper”
Näyttelysarjassa taiteilija tuo esille wanhoja 1800-luvun puolivälin vedostustekniikoita erillaisin aihein. Tekniikoissa mukana syanotypia, suolavedos ja Platina/Palladium vedostus.
Nämä ovat tekniikoita joita Haapalahti on kouluttanut myös toisille taiteilijoille työpajoissaan laajalti, aina Viroa myöten. Esillä olevat työt on vedostettu Kurikassa taiteilijan työhuoneella.

” Free Banksy”
Teossarjassa taiteilija tuo nähtäväksi hyvin henkilökohtaisen näkemyksen digitaalisesta kuvasta. Sarjan työt ovat digitaalikuvia jotka ovat rankasti käsitelty ja joiden käsittelyssä on myös käytetty kuvan digitaaliseen profiiliin upotettua, taiteilijan sydäntapahtuman aikaista EKG-käyrää. Nämä räiskyvän värikkäät taidekuvat on vedostettu UltraChrome™ K3 pigmenttivärein Hanenmühle taidecanvakselle.

Tapio Haapalahti on 1962 Oulussa syntynyt valokuvaaja/valokuvataiteilija ja vedostustekniikoiden kouluttaja, joka muutti Tampereelta Kurikkaan 2018, jäätyään sairaseläkkeelle. Hän toimii mm. Pohjanmaan Valokuvakeskuksen hallituksessa ja analogisten kuvaustekniikoiden kouluttajana. Haapalahti on myös toiminut Kurikan Kuvataideyhdistyksen hallituksessa ja pitänyt yhdistyksen jäsenille 1800-luvun tekniikoiden taidevedostuskoulutuksia. Haapalahti oli myös Tampere Camera Fair, maailmanlaajuisen valokuvaajatapahtuman ”isä” ja vetäjä aina 2018 saakka, kunnes luovutti tapahtuman konseptin ja vetovastuun Tampereen Valokuvausseuralle. Haapalahti on toiminut myös Suomen Valokuvahistoriallisen yhdistyksen hallituksessa ja koulutusvastaavana vuosina 2014-2016.

[https://tapiohaapalahti.fi/]

Näyttelyä tukee: Kehystykset M.Ojala, Kurikka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *