Valokuvanäyttely: ”Minun isäni, kesäni ja kaupunkini”

Ari Jaaksi (Tampere)
Esillä: 3.1. – 8.4.2022

Ari Jaaksi on tamperelainen multitaiteellinen moniottelija.
Hän on työurallaan toiminut useiden kansainvälisten yritysten johtotehtävissä, professorina ja ohjelmistosuunnittelijana.
Valokuvaajana Ari on tuoreempi tuttavuus, mutta on jo hyvin menestynyt kansainvälisissä kilpailuissa, sekä saanut runsaasti kansainvälistä näkyvyyttä kuvataiteelleen.
Valokuvaamisessa Aria kiehtoo perinteinen omin käsin tekeminen ja sitä kautta oma henkilökohtainen suhde ei anoastaan valokuvattavaan kohteeseen, vaan koko kuvanvalmistusprosessiin.

Galleria Kurikan Wanha Asema on sangen mielenkiintoinen paikka. Se on vanhaan puiseen asemarakennukseen sommiteltu viihtyisä ravintola ja galleria. Rakennus on säilyttänyt hienon hieman jugendilaisen ja toisaalta talonpoikaisnikkariperinteisen yleisilmeen. Suuret ikkunat valaisevat perinteisillä raskaskuvioisilla seinäpapereilla vuorattuja huoneita ja tummapuiset kolmekymmentäluvun henkeä huokuvat kalusteet vievät ajatukset oman isäni lapsuuden aikaan, kolmekymmentäluvulle. 

Olikin itselleni selvää, että tänne on näyttely tuotava juuri tämän tilan ehdoilla. Toisin kuin valkeaseinäisessä steriilissä galleriatilassa, joilla töilläni voin luoda koko kokemuksen, nyt kuvani olisivat ainoastaan osa tätä tilaa. Jokainen huone on erilainen, ja jokaiseen huoneeseen täytyisi tuoda sinne soveltuvia teoksia niin, että huone, sen valo ja kalusteet, sekä omat kuvani muodostaisivat kokonaisuuden. Tämä on melko massiivinen haaste.

Huoneiden erilaisuudesta johtuen päätinkin tuoda tilaan ikään kuin kolme erillistä näyttelyä, kolme erilaista teema: Minun isäni, kesäni ja kaupunkini. 

  • Isäni: Olen kuvannut vanhenevaa ja Alzheimer -tautia sairastavaa isääni jo muutaman vuoden ajan. Isäni täytti kesällä 91 vuotta, ja on upea kuvauskohde. En kuvaa isääni hänen sairautensa takia vaan koska hän on isäni, maailman paras isä!
  • Kesäni: Omistan 1960 valmistuneen mahonkisen tuulilasiveneen. Olen halunnut pitää veneen mahdollisimman yksinkertaisena; siinä on narukäynnisteinen vanha Mercury perämoottori, ja veneen reunoja kiertävän vaijerin avulla toteutettu ohjaus. Veneessä ei ole sähköjä. Kuvaan venettäni säännöllisesti puisella neulanreikäkameralla. Puu on hieno materiaali!
  • Kaupunkini: Tampere on kokenut viime vuosina suuren muutoksen kun sen pääkatu, Hämeenkatu, muuttui raitiovaunulinjaksi. Pidän kovasti Hämeenkadun perspektiivistä, ja kuvaan sitä säännöllisesti. 

Yhdistävänä näissä teemoissa ei oikeastaan ole kuin minä itse; nämä ovat minun kuviani. Toivottavasti moninaisessa kuvamateriaalissa löytyy aina jotain uutta niin, että säännöllisempi vierailija voi yhtenä päivänä tutustua isäni vanheneviin kasvoihin, ja toisena päivänä vierailla kotikaupungissani Tampereella ja viikon lopussa katsella auringonlaskua puuveneeni tuhdolla. 

Moni valokuvaaja vierastaa työssä käytetyn tekniikan ja välineiden esittelyä. Minä en. Itselleni välineet ovat osa luomisprosessiani, ja niiden vaikutus näkyy ilmaisussani. Kaikki tämän näyttelyn kuvat on kuvattu perinteiselle filmille. Kesäkuvat veneelläni on otettu neulanreikäkameralla, jonka maalauksellinen jälki on tällä hetkellä suosikkini. Isääni kuvaan usein Rolleiflex kameralla, sillä arvokas kamera herättää isäni mielenkiinnon ja tuo ryhtiä vanhaankin mieheen! Osa kuvista on vedostettu perinteisesti. Pidän perinteisestä vedostuksesta, sillä näin jokainen kuva on oma yksilönsä, ja jokaisessa kuvassa on jotain pientä parannettavaa – elämän jälki. 

–Ari Jaaksi–

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *